110 000 rygge- og parkeringskader årlig

Her er neste generasjons tekno

03.11.2016

- Parkering er fremdeles blant det mest utfordrende en sjåfør gjør i det daglige, men det har heldigvis kommet mye ny teknologi som gjør bilkjøringen mindre stressende. Nå investerer Ford tungt i teknologi som skal gi våre kunder enda bedre førerassistansesystemer som er både en fordel for sjåfører, passasjerer, fotgjengere og syklister, sier Per Gunnar Berg, adm. dir. i Ford Motor Norge.

I følge tall fra Finans Norges trafikkskadestatistikk skjedde det i gjennomsnitt 300 skader med privatbiler i forbindelse med rygging eller påkjørsel av parkert bil hver eneste dag i 2015.

Det betyr også at hver tredje innleverte bilskademelding til forsikringsselskapene skyldes en av disse ulykkesartene. Samlet sett kostet disse ulykken i Norge hele 951 millioner kroner.

Ledende på førerassistansesystemer

Nå jobber Ford med helt nye systemer som skal hjelpe deg å unngå skader i forbindelse med parkering. Ford er allerede ledende på førerassistansesystemer og mye av den nye teknologien bygger på funksjoner som allerede er tilgjengelig i Fords modeller. Både et system som advarer deg mot kryssende trafikk bak bilen når du er i ferd med å rygge ut og et vidvinkelkamera som overvåker området bak bilen og ut til siden finnes allerede i Focus, C-MAX, Kuga, Mondeo, S-MAX, Galaxy og Edge.

For bilder, video og mer informasjon: KLIKK HER

Ny og forbedret parkeringsassistent

Også Fords geniale parkeringsassistent - som hjelper deg både når du skal lukeparkere eller når du skal vinkelrett inn i en parkeringslomme for eksempel i et parkeringshus - skal bli enda bedre. På dagens Ford-modeller tar bilen over styringen, mens sjåføren kontrollerer gass og brems, vil systemet parkerer for deg om du skulle ønske det.

Den nye og forbedrede parkeringsassistenten kontrollerer både styring, gass og brems simpelthen ved å trykke på en knapp. Systemet bruker også sensorer for å finne parkeringsplasser som passer bilen.

Systemet som skal hjelpe deg med kryssende trafikk bak bilen når du rygger ut av en parkeringslomme benytter radarsensorer for å overvåke områdene bak bilen. Reagerer ikke sjåføren på advarsler er systemet lagd slik at det automatisk bremser bilen dersom det oppstår en fare. Systemet fanger også opp motorsykler og sykler med hastigheter som potensielt kan utgjøre en trussel ved ryggingen.

Allerede i dag kan Ford by på et slikt system, men da uten den automatiske nedbremsingen

Det jobbes også med å få på plass et system som hjelper deg å styre rundt andre saktegående eller stillestående biler når du selv kjører i høy hastighet for eksempel på en motorvei.Vil hindre kjøring i feil kjørebane

Et annet system som nå utvikles ved Fords europeiske senter for forskning og utvikling i Aachen i Tyskland skal forhindre at sjåfører skal kjøre i feil kjørebane på motorveien.

Dette skjer ved å benytte seg av skiltgjenkjenningssystemet, som allerede er tilgjengelig på Fords modeller, og bilens navigasjonssystem. Bilen fanger opp skiltene som advarer at du kjører i feil kjøreretning og gir sjåføren både en visuell og en hørbar advarsel dersom bilen kjører mot kjøreretningen.

Ford har bestemt seg for å tredoble sin satsing på førerassistansesystemer og håper å ha alle disse nyhetene på plass i løpet av de neste to årene.De nye vidvinkelkameraene som overvåker områdene bak bilen er en videreutvikling av de frontmonterte vidvinkelkameraene som er tilgjengelig både på nye Ford Edge, nye Ford S-MAX og Galaxy. Flere av de andre systemene er også videreutviklinger av allerede avanserte kjøreassistansesystemer som er tilgjengelig på flere av dagens nye Ford-modeller.Ledende på kjøreassistanse

Fra før er Ford allerede ledende på å gjøre kjøreassistentsystemer tilgjengelig for folk flest. I løpet av de siste årene har en rekke nye teknologier blitt gjort tilgjengelig for massemarkedet:

Intelligent hastighetsbegrenser som overvåker fartsgrenseskiltene og tilpasser bilens hastighet til gjeldende fartsgrense. Dermed kan sjåføren slappe mer av bak rattet med redusert risiko for fartsovertredelser.

Antikollisjonsassistent med fotgjengeroppdagelse, som i beste fall vil kunne hindre påkjørsel av fotgjengere, eller redusere alvorlighetsgraden av et eventuelt sammenstøt.

Blendingsfrie frontlykter med adaptive LED-lys som oppdager møtende trafikk og reduserer lys som kan blende samtidig som andre deler av veien gis optimal belysning.

Frontkamera med 180-graders visning forbedrer sjåførens sikt når det kjøres ut av en parkeringsplass eller inn i et kryss, og bildet vises på en 8-tommers skjerm i midtkonsollen

Varsling av kryssende trafikk advarer sjåføren dersom det er fare for at en bil skal krysse bak egen bil ved utkjøring fra en parkeringsplass.

Parkeringsassistenten kan oppdage en ledig plass og rygge bilen inn ved siden av en annen bil - eller foreta en lukeparkering uten at sjåføren behøver å røre rattet.

Ytterligere førerassistanseteknologier inkluderer blant annet blindsoneinformasjonssystemtrafikkskiltgjenkjenningfilskiftevarsling, filskifteassistanse, adaptiv cruisekontroll og føreroppmerksomhetsovervåkning

Ford kommer også med automatisk ekstremværlys.

Ford ble ifjor kåret til det mest innovative volummerket i verden.Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer